18 maart 2013

Artikelenreeks 'overtraining:

Hoi,

Op de Prorun website staat een mooie serie uitstekende artikelen, de laatste reeks gaat over OVERTRAINING. Wat is het, hoe krijg je het, hoe erg is het:

Vier artikelen tot nu toe, onder elk artikel probeer ik in 1 zin een samenvatting te geven.

http://prorun.nl/training/gevorderdentips/overtraining-reel-gevaar-voor-alle-hard-trainende-lopers-deel-1
Kernzin is "de mens heeft een groot vermogen om signalen van het lichaam te negeren".
Luister naar je lichaam! Vermoeidheid niet 'doorbreken' door harder te trainen.

http://prorun.nl/training/gevorderdentips/overtraining-door-teveel-trainen-deel-2
De oorzaken.... het lijkt erop dat vooral eenzijdig en teveel (kilometers) trainen, oorzaak kan zijn. Dit is mogelijk zo, omdat veel en vrij rustig trainen, niet 'zwaar lijkt', en dat je daardoor in verleiding komt om veel te blijven trainen. Terwijl training op hogere intensiteit en minder omvang, juist minder risico op overtraining met zich meebrengt. Dit komt mogelijk, omdat a) hogere intensiteit meer direkte vermoeidheid uitlokt waardoor het wel duidelijk is dat je wat moet rusten, b) het niet halen van de hoge intensiteit direkt betekent dat je moe bent en daardoor gaat rusten, c) er een gezondere balans in de training zit -> ook bij marathonprogramma's is intensiteit in het schema nodig.

http://prorun.nl/training/gevorderdentips/mechanismen-van-overtraining-deel-3
Het lichaam is slim... in een toestand van uitputting zakt bijv je maximale hartslag, en/of wordt het lopen op hoog tempo lastiger, omdat je minder lactaat aan kan maken. De door veel training veroorzaakte hoge stress(hormoon)niveaus, die door je lichaam circuleren, zorgen op zichzelf voor een minder prikkelbaarheid van receptoren in hart en spieren, zodat je minder kan presteren. Een keurige bescherming.

Hieruit volgt ook dat training het beste werkt als je regelmatig in volledig herstelde en goed uitgeruste toestand verkeert. Want dan zijn alle receptoren weer prikkelbaar, en dan volgt er een zware belasting, waar je dan weer sterk op reageert en beter van wordt. Dit pleit ook voor de langere herstelblokken tussen duurblokken. Drie dagen rust op rij, ook voor marathonlopers. Etc.

http://prorun.nl/training/gevorderdentips/overtraining-strijd-tussen-de-sympathicus-en-parasympathicus-deel-4
Hierin een waarschuwing: zware overtraining lijkt op burnout en is misschien niet altijd reversibel. M.a.w. het kan zijn dat je nooit meer echt goed herstelt van een totale overtrainingssituatie. Er staat het zinnetje 'niet teveel willen' in het artikel. Maar m.i. is dat onjuist. Er is niets mis met heel erg veel willen. Als je maar weet hoe je het moet pakken, wat de manier is om het te bereiken en wat de valkuilen zijn.


POV


Geen opmerkingen: